02.09.2025 08:50 давність новини: 8 год.

ПІДГОТОВКА НАСІННЯ ОЗИМИХ КУЛЬТУР ДО СІВБИ ПІД УРОЖАЙ 2026р

Незабаром сільгоспвиробників Закарпатської області чекає посів озимих культур. Фахівці відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертають увагу суб’єктів господарювання, які планують посів озимих культур під урожай 2026 року, що для забезпечення своєчасних дружніх сходів озимих культур необхідно використовувати сертифіковане насіння, що відповідає вимогам ДСТУ 2240-93.Підготовка та проведення сівби озимих культур вимагає розв'язання наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою озимих культур, дотримання вимог до якості насіння,підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону. В підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними  і  господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо. Обов’язковою умовою є сортозаміна у виробництві старих сортів новими, більш урожайними, з кращою якістю продукції та іншими господарсько-цінними ознаками й властивостями. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно - цінними ознаками. Тому сортозміну необхідно проводити швидко, протягом одного,двох,років. В господарствах області необхідно проводити сортооновлення базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні. Готуючись до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу – якість. Для сівби бажано відбирати насіння з масою 1000 зерен понад 40 грамів, рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту. Насіннєвий матеріал сільськогосподарських культур характеризується такими показниками як енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість, чистота, наявність домішок насіння інших культур і бур’янів, зараженість хворобами та заселеність шкідниками. В першу чергу варто звернути увагу на схожість. Адже вона вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин і відповідає за нормальне проростання насіння та формування потрібної густоти посівів. Визначаючи основні показники, можна з точністю розрахувати норму висіву на гектар. Важливо також визначити зараженість його хворобами  і шкідниками, колір, блиск і запах. Так, втрата насінням природного кольору і блиску часто вказує на втрату схожості. Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії.Провести дослідження (аналізування) на посівні якості насіння можна в таких установах (лабораторіях): Визначення норм висіву пшениці озимої проводять із розрахунку отримання густоти сходів у межах 400–450 шт./м² для сортів із низькими коефіцієнтами кущення, а для сортів, які інтенсивно кущаться, — 350–400 шт./м². Протруювання насіння є основним методом запобігання ураженню рослин хворобами. Для протруювання застосовують один із препаратів згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (далі «Перелік…»). Проти комплексу хвороб (сажки, кореневі гнилі, пліснявіння насіння, септоріоз, борошниста роса, іржі) – протруєння насіння із зволоженням або водними суспензіями (10 л/т) одного із протруювачів: авіценна, СЕ 0,5- 0,6л/т, барітон Супер 97,5ТН 1л/т, бімакс,ТН 0,8-1,0л/га, вайбранс Тріо 60 FS,TH 1,5-2,0л/т, вітавакс 200ФФ, ВСК 2,5-3л/т, вакса, КС, 2,5-3,0 л/т, вінцит 050 КС, 2л/т, вінцит Форте, КС 1,0-1,25л/т, венцедор,ТН 1,0-1,2 л/т, дивідент стар 036, FS, ТН, 1,0 л/т, максимСтар, 025 ТН 1,0-1,5 л/га, максим Форте 050 ТН 1,5-2,0л/т, кінтоДуо, ТН 2,0-2,5 л/га, дітан М-45, ЗП 2,0-3,0 кг/га, супервін, КС 1,0-1,8л/га, ультрасил Дуо, ТН,0,5л/т, іншур Перформ, ТН 0,5л/т, ламардор Про 180 FS,TH 0,5-0,6л/т, рекорд, ТН 3,0л/т, оріус 5,ТН 1,25-1,5л/т, оріус Універсал ЕН 1,75-2,0л/га, пассад 190 ТН, 0,3-0,5л/т, сценік 80, ТН 1,3-1,6л/т, систіва, ТН 0,75-1,5л/т, сертікор, ТН 0,75-1,0л/т, іншими дозволеними. Вибір препаратів в залежності від спектра фунгітоксичної дії та рівнів захисної спроможності стосовно комплексу хвороб, видовий склад яких визначають фітоекспертизою насіння. Системні протруйники краще використовувати безпосередньо перед сівбою. В осередках високої чисельності ґрунтових шкідників за 1-5 днів до сівби насіння доцільно обробити інсектицидним протруювачем (валабі Протект, ТН 0,5-0,1л/т, круїзер, 350 ТН 0,4-0,5 л/т, лайнер, ТН 0,3-0,6л/т, нупрід 600, ТН 0,5-1,6л/т, ПІКУС 600, ТН 0,3-1,6л/т, сідопрід, ТН 0,5-0,85л/т) або комплексними фунгіцидно-інсектицидними протруювачами: вайбранс Інтеграл 235 FS,TH 1,5-2,0л/т, інітер 600, ТН 0,4- 10л/т, ін Сет, ВГ 0,25-0,75 кг/т, Юнта Квадро 373,4 ТН 1,4-1,6 л/т, селестТоп 312,5 ТН 1,0-2,0л/га, селест Макс 165 ТН 1,5-2,0л/т, рекорд Квадро, ТН 0,3- 0,4л/т, нупрід Макс,т.к.с. 2,5л/т. Дотримання усіх технологічних операцій щодо підготовки ґрунту, сівби, отримання рівномірних сильних сходів, а також вибір найкращого сорту чи гібрида для конкретних умов господарства сприятиме отриманню максимального врожаю зернових культур. Основними показниками якості озимих культур є чистота насіння - не нижче 97-99% залежно від категорії, схожість - не менше 92%, або життєздатністю не нижче 95%, вологість - не вище 14,5 %. При визначенні схожості свіжозібраного насіння слід звертати увагу на післязбиральне дозрівання, яке  в озимих культур може тривати до одного місяця. Тому таке насіння бажано охолодити або прогріти. Нагадуємо споживачам, що відповідно до статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється. Строки сівби Відомо, що запорукою майбутнього врожаю пшениці озимої є проведення сівби в оптимальні строки. Дослідженнями ННЦ «Інститут землеробства НААН» та іншими науково-дослідними установами встановлено, що відхилення строків сівби від оптимальних на 15–25 днів знижує урожайність озимини на 15–35%. Критерієм визначення оптимального строку сівби є ступінь осіннього розвитку рослин, основними факторами для якого є вологозабезпеченість та достатня кількість тепла. На час припинення осінньої вегетації рослини пшениці озимої повинні утворити не менше 3–4 розвинених пагони, що забезпечується накопиченням суми ефективних температур вище +5º, не нижче 200º, тривалістю осінньої вегетації близько 45–50 днів за умов достатнього вологозабезпечення. За результатами багаторічних досліджень науково-дослідних установ України та виробничим досвідом господарств, у західному Лісостепу оптимальним терміном сівби пшениці озимої є період із 15 по 30 вересня.
Закрити вікно